Kadar Kenaikan Harga Rumah Di Malaysia agak tinggi dan semakin menaik setiap tahun. Untuk mengelakkan berlakunya ketidakmampuan dalam pembelian rumah/hartanah di Malaysia ini, masyarakat di minta untuk membeli pada masa sekarang sebelum kenaikan yang tidak terjangka disamping faktor-faktor kenaikan lain yang hangat di perkatan sekarang ini.

Kajian Penganalisis & Pakar Ekonomi Negara : Masalah Kadar Sewa & Harga Rumah di Malaysia

Hasil kajian Prof. Dr. Amir Baharuddin :

 1. Generasi muda masa kini bakal berhadapan kesukaran untuk memiliki rumah sendiri
 2. Terpaksa sewa rumah sehingga ke akhir hayat gara-gara harga rumah di Malaysia semakin meningkat
 3. Tahun 2013, harga rumah di Malaysia dilaporkan telah naik kira-kira 30% berbanding tahun tahun 2012
 4. Harga rumah di Malaysia naik lagi pada suku pertama tahun 2014 sekitar 8%
 5. Prof. Dr. Amir Baharuddin menjangkakan orang muda yang berpendapatan rendah dan sederhana akan terus sewa rumah, sewa flat, sewa kondominimum kerana tidak mampu beli rumah sendiri
 6. Gaji pendapatan RM5,000 sebulan diperlukan untuk melayakkan orang muda membuat pinjaman membeli rumah yang kini berharga lebih RM350,000 seunit

Nampaknya harga rumah di Malaysia terus meningkat walaupun langkah-langkah anti spekulasi dijalankan. Di mana silapnya sehingga memberikan masalah besar kepada rakyat marhaen di bawah?

Kedudukan Purata Harga Rumah di Malaysia : Kuala Lumpur, Sabah, Selangor?

 1. Kuala Lumpur : MYR 620758 (US$ 189,342)
 2. Sabah : MYR413.187 (US $ 126,030)
 3. Selangor : MYR405826 (US$ 123,784)

sewa rumah

Bagi yang menjangkakan harga rumah akan berada pada paras yang stabil, dan tidak akan meningkat terlalu mendadak ia hanya “angan-angan mat jenin sahaja“. Ini kerana, langkah-langkah anti – spekulasi yang dijalankan kerajaan sekarang ini hanya dijangka mengurangkan jumlah transaksi urusniaga sahaja.

Tetapi realitinya harga hartanah di kawasan-kawasan hotspot dijangka akan terus meningkat berdasarkan semakan yang Berita Semasa lakukan terhadap laporanKnight Frank.

 1. Berdasarkan kajian dan laporan Knight Frank, harga rumah di Malaysia masih di bawah paras krisis yang boleh meletus di pasaran Asia
 2. Pasaran harga rumah di Malaysia mula meningkat pesat di awal 1990-an yang mana pada tahun 1991 harga rumah di Malaysia meningkat 25.5 % (20.3% dalam nilai sebenar) dan pada tahun 1995 mereka harag rumah meningkat 18.4% (14.4% dalam nilai sebenar) .
 3. Selepas Krisis Kewangan Asia, harga rumah mewah di Kuala Lumpur mula merosot sehingga 39% antara tahun 1997 dan 1999.
 4. Selepas kemelesetan ekonomi 2008-2009, pasaran hartanah di Malaysia terus melonjak tinggi selepas pelancaran Pelan Greater Kuala Lumpur  termasuk yang terkini pelancaran “Projek MRT “
 5. Kadar faedah yang rendah menggalakkan pinjaman gadai janji
 6. Menurut laporan Frank Knight lagi, pelabur asing disekat untuk membeli hartanah bernilai RM1 juta ke bawah sama sekali tidak mungkin untuk memperlahankan permintaan yang semakin meningkat bagi di hartanah Malaysia sekaligus akan terus mempengaruhi nilai hartanah di Malaysia. Ini kerana kerajaan tidak mengenakan sekatan lain ke atas pelabur asing.
 7. Malaysia bersama-sama dengan Hong Kong dan Singapura adalah salah satu daripada negara-negara Asia Pasifik yang mengenakan “sekatan yang cukup minimum” ke atas pembeli hartanah asing. Boleh semak paparan gambar yang Berita Semasa sediakan di bawah ini….
 8. Terdapat trend menaik dalam kelulusan permohonan bagi program “Malaysia My Second Home” (MM2H pada tahun-tahun kebelakangan ini. Bilangan kelulusan permohonan meningkat kepada 3,227 pada tahun 2012, daripada 2,387 pada tahun 2011, 1,499 pada tahun 2010. Dari 2002 hingga 2012, ” Malaysia My Second Home ” ( MM2H) program menarik 19,488 pembeli asing. Apa itu MM2H?.
 9. Statistik menunjukkan masih belum berlaku lagi lebihan bekalan dek kerana permintaan masih tinggi dikalangan pembeli baru yang tercari-cari kediaman sendiri

Apa respon anda melihat trend harga rumah di Malaysia sekarang ini?

Sumber : http://www.beritasemasa.com.my/

Advertisements